E oficial: Moldova rupe relațiile diplomatice cu Rusia

Începând de astăzi a devenit oficial: Republica Moldova rupe relațiile diplomatice cu Federația Rusă.

Asta înseamnă la nivel internațional decizia unui stat de a-și retrage ambasadorul dintr-un alt stat. Practic cele două state sunt în prag de război, chiar de acesta nu se manifestă la acest nivel din punct de vedere militar.

Guvernul a decis să cheme acasă ambasadorul de la Moscova. Gestul este unic și fără de precedent. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple poate imediat după atacul Rusiei și ocuparea estului Republicii. Chemarea s-a făcut pe un termen nedeterminat.

În ultima perioadă Federația Rusă a trecut la hărțuirea oficialilor moldoveni. Inclusiv Vladimir Plahotniuc este ținta agențiilor ruse. Recent acesta a fost iar pus sub acuzare dar într-un caz extrem de controversat: ucidere, deși acesta nu a mai călcat demult pe la Moscova.

Federația Rusă a încercat de mai multe ori să îl pună pe Plahotniuc pe lista Interpol însă cererile repetate au fost refuzate din lipsă de probe. Pe de cealaltă parte secretarul general al Interpol a felicitat în aceste zile Republica Moldova pentru modul în care colaborează la nivel internațional.

În ciuda acestui lucru președintele Igor Dodon a lansat atacuri la adresa propriului guvern, trădându-și astfel țara:

Sunt revoltat de decizia MAEIE privind retragerea din Rusia pentru consultări a Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în această țară, Andrei Neguța. De fapt, aceasta înseamnă scăderea pentru o perioadă nedeterminată a nivelului relațiilor diplomatice cu principalul nostru partener strategic, Federația Rusă”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.